Како што објави The Verge кој ги цитира информациите на Алекс Хиjт во платформата Cheddar, Фејсбук планира да започне своја криптовалута.

Засега  нема детали за намерата, но компанијата се насочува кон користење на криптовалутaта за ублажување на платите над платформата, нешто што може да има многу драматична промена, имајќи го предвид огромниот корисник базаta на Facebook и постојната пазарна секција на сајтот за купување и продажба на стоки.

Известено е и, додека друштвото размислува и за други начини да се користи од тоненизацијата на дигиталните валути и блокчејн технологијата на својата платформа. Насочувањето кон криптовите се должи на специјализантот Дејвид Маркс.

“Како многу други компании, Фејсбук бара начини да се користи силата на блокчејн. Засега немаме што повеќе да објавуваме по оваа тема”, изјавија од компанијата пред The ​​Verge.