Поради недостиг на работна сила, во последните години се повеќе странци се доселуваат во Хрватска, кои според експертите за неколку децении би можеле да ја променат етничката структура на земјата, во комбинација со падот на наталитетот и продолжување на емиграцискиот тренд.

Миграциското салдо во Хрватска се уште е во негативна зона, но е намалено во однос на годините кога таа влезе во Европската унија, изјави Дубравка Рогиќ-Хаџалиќ, раководител на Рогиќ-Хаџалиќ предупредува дека оценката за промената на негативниот тренд на просторното движење на населението е само делумно точна, бидејќи во вкупниот број имигранти има значителен удел на странци кои дошле во Хрватска по основ на престој и престој со работни дозволи.

„Пред пет години не можевме да замислиме дека толку многу Филипинци, Непалци или Индијци ќе бидат вработени во Хрватска“, рече таа.

Во Хрватска се регистрирани 815 Кинези, 429 Непалци, 275 Индијци, 350 Филипинци. Може да се очекува дека на миграцискиот биланс оваа година ќе влијаат и бегалците од Украина, но тие ќе бидат посебно евидентирани како раселени лица поради воени услови.

Минатата година најмногу луѓе се доселиле во Хрватска од Германија, за која се претпоставува дека се наши луѓе кои дошле во својата земја да ги поминат пензионерските денови. 22,4 отсто од имигрантите се од БиХ, но тоа често се Хрвати на кои нашата земја им е само транзитна станица за одење во други земји, вели Рогиќ-Хаџалиќ. Според проекциите на Еуростат, Хрватска во 2050 година би требало да има 3.392.559 жители, додека во 2100 година бројот на жители би требало да падне на 2.775.929, објави Јутарњи хр.