30-те најголеми финансиски групи во светот продолжуваат да инвестираат огромни суми во нафта, гас и јаглен, се вели во анализата на британската иницијатива „Influencemap“.

Според иницијативата, во 2020-та и 2021-ва година вкупната инвестиција на овие 30 компании во проекти за фосилни извори на енергија и услуги за енергетската индустрија ќе изнесува 740 милијарди долари.

Меѓу овие проекти се, на пример, развојот на нови нафтени извори и наоѓалишта на гас. Покрај тоа, компаниите за управување со средства во финансискиот сектор имаат акции во енергетски компании во вредност од 222 милијарди долари.

„Influencemap“ е финансиран од лондонски институт кој ги следи и анализира инвестициите на финансискиот сектор со фосилни горива.

Главен извор на студијата се публикациите на самите компании и јавно достапните информации за пазарот на капитал и финансиските регулатори. Меѓу 30-те најголеми финансиски компании во светот се и големите европски компании – „Allianz“ на деветтото место, „Deutsche Bank“ на 23-то место.

Листата ја предводат американските компании „J.P. Morgan“, „Bank of America“ и „Wells Fargo“. Критериумите за рангирање вклучуваат промет, нето добивка, берзанска вредност и управувани средства. Поради недостиг на транспарентност, суверените финансиски групи, како што се големите кинески банки, не се разгледуваат.

Целокупната проценка на 30-те најголеми финансиски институции наведени во светот покажува јасна неусогласеност помеѓу конкретните краткорочни цели и активности потребни за справување со климатската вонредна состојба и ограничените долгорочни цели кои моментално ги поставува финансискиот сектор. Оваа студија, производ на платформата „FinanceMap“ на „InfluenceMap“, има за цел да ги спореди наведените политики и заложби на секторот во областа на климата со неговите активности за финансирање и лобирање во областа на климатската политика.

Студијата открива дека и покрај зголемувањето на долгорочните климатски цели и доброволното известување поврзано со климата од страна на овие групи, финансиските институции продолжуваат да покажуваат значителен недостаток на значајни краткорочни активности во контекст на климатската криза. Ова го докажува членството во индустриските здруженија кои се противат на обидите на политичарите да имплементираат одржливи финансиски политики, континуираното и значително финансирање на синџирите на вредност на фосилните горива и недостатокот на краткорочни патокази и одредници.

145 милијарди долари од 740 милијарди долари во заеми и други средства се обезбедени на пет големи нафтени и гасни компании во САД и Европа: „Exxonmobil“, „Shell“, „Chevron“, „BP“ и „Total“.

Иницијативата го обвинува финансискиот сектор како целина за големи инвестиции во кршење на самопрогласените климатски цели. Главна цел на оваа критика се американските банки. Спротивно на тоа, авторите гледаат на „Allianz“, како и на француските групи „Axa“ и „BNP Paribas“, барем условно позитивно поради нивните поамбициозни климатски цели.