Стартапите за финансиски услуги собраа помалку пари во 2019 година отколку во 2018 година, бидејќи фондовите за ВЦ се обидоа да ги поддржат фирмите во доцната фаза и да се фокусираат на развој на пазарите, откриено е новиот извештај.

Според годишниот извештај на истражувачката фирма ЦБ Инсајт објавен оваа недела, стартапите за финтек ширум светот собрале 33,9 милијарди американски долари вкупно минатата година на 1.912 зделки *, што е помалку од 40,8 милијарди американски долари колку што беа прибрани со учество во 2.049 зделки минатата година.

Ова е сеопфатен извештај, кој ви препорачуваме да го прочитате во целост овде, но подолу се некои од клучните преземања.

Новите стартапи во раната фаза за привлекување пари:

Според извештајот, финансирањето на стартапи кои бараат затворање на Seed или Серија А падна на петгодишно ниско ниво во 2019 година. Од друга страна, парите што влегоа во Серија Б или надвор од стартапите беа на рекордно пет-годишно ниво:

Новите и граничните пазари беа во центарот на повеќето активности: Јужна Америка, Африка, Австралија и Југоисточна Азија сите беа на врвот на нивните годишни достигнувања минатата година.
Азија ја надмина Европа во втората половина на минатата година и по бројот на зделки и со зголемениот дел од капиталот. Во К-3, европските стартапи собраа 1,6 милијарди американски долари преку 95 зделки, наспроти 1,8 милијарди американски долари натрупани од азиските стартапи во 157 зделки. Во Q4, слична приказна беше во игра: Европските стартапи рангираа 100 рунди за да соберат 1,2 милијарди американски долари, наспроти 2,14 милијарди американски долари, подигнати од азиските стартапи преку 125 зделки.
Појавување на 24 нови финтек еднорози во 2019 година: 8 финтек стартапи вклучително стартапи од осигурувањето, Bight Health, Flywire, High Radius, Ripple и Figure, достигнаа статус на еднорог во Q4 2019 година, а 16 други го направија на списокот во текот на остатокот од последниот година.

Инвеститорскиот сектор, или стартапите како што се Lemonade, Hippo, Next, Wefox, Bright Health кои нудат услуги за осигурување, доби големо засилување минатата година. Тие собраа 6,2 милијарди американски долари минатата година, наспроти 3,2 милијарди американски долари во 2018 година.
Стартапите за градење решенија, како што се услуги за фактурирање и оданочување, како и решенија за плати и исплата за плати за мали и средни бизниси, исто така, добија подршка од ВЦ. Во САД, каде што повеќе од 140 стартапи работат од овие рунди, собраа 4 милијарди американски долари. На многу повеќе пазари, ваквите стартапи почнуваат да се појавуваат. На пример, во Индија, Open и NiYo градат нео-банки за мали бизниси и обајцата собраа пари минатата година.
Скоро 50% од целосното финансирање за стартапи во финтекот беше концентрирано на 83-мега рунди (оние од 100 милиони долари или повеќе.): Според истражувачката фирма, 2019 година била рекордна година за вакви рунди низ целиот свет, освен во Европа.

Финансирањето за стартапи со седиште во Германија достигна годишно највисоко ниво: 65 зделки во 2019 година се зголемија на пораст од 1,79 милијарди долари, во споредба со 56 зделки и покачување од 757 милиони долари во 2018 година, и 66 зделки и пораст од 622 милиони долари во 2017 година.
Финансиските стартапи во Југоисточна Азија (СЕА) собраа 993 милиони долари на 124 круга во 2019 година во која беше нивната најдобра година.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк