Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс ги продаде сите акции што ги поседуваше на кинескиот гигант за електронска трговија Алибаба.

Според информациите доставени до Комисијата за размена на хартии од вредност на САД (ДИК) објавени од Yahoo Finance, хартиите од вредност беа продадени за 232,73 долари за вкупно 128,56 милиони долари.

Со ова, филантропската фондација на семејството Бил Гејтс заработи 21,13 милиони долари со зголемување на вредноста на акциите во споредба со првиот квартал на 2020 година.

ДИК исто така објави дека Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс исто така ги продаде своите акции во „Убер“ и го намали својот удел во „Епл“ и „Амазон“. Наместо тоа, фондацијата го зголеми својот удел во софтверската компанија „Шродингер“ за 40,15%, од 4,98 милиони на 6,98 милиони акции.

Вкупната набавка изнесуваше 316,13 милиони долари.