Од десетте најдобри компании на листата оваа година, седум се банки и само една компанија, Apple, е нефинансиска институција. Во ера обележана со технолошките промени и прекинот во индустријата, немилосрдниот раст на финансиските услуги на новите и развиените пазари го прави банкарството најзастапениот бизнис на земјата.

Државните кинески монолитни банкарски монолитови, Индустриска и комерцијална банка на Кина и Кинеската градежна банка ги задржаа своите врвни места на Forbes Global 2000 во 2018 година. Минатата година овие компании заработија комбинирани 80 милијарди долари профит и колективно носеа речиси 8 трилиони долари во средствата, што ги направи најтешките компании што ги следиме додека позајмуваат и земаат депозити на најголемиот и најзаштитен пазар во светот.

JPMorgan Chase седи на # 3 на Forbes Global 2000, заменувајќи го финансискиот конгломерат на Ворен Бафет Berkshire Hathaway  што не се смета за банка. Сепак, инвестициите  на Berkshire во Bank of America и Wells Fargo седат на бр. 6 и бр.7, соодветно, и ги заокружуваат првите пет во глобалното банкарство.

“Ќе има златно доба на банкарството”, изјави извршниот директор на JPMorgan Џејми Димон неодамна се разгоре на инвеститорска конференција. Бројките говорат сами за себе. Овие тројца кредитори објавија комбиниран профит од 68,5 милијарди американски долари во 2018 година, засилен со зголемените каматни стапки и зголемувањето на растот на бруто-домашниот производ во САД. Колективно, тие имаат скоро 7 трилиони долари во средствата и комбинирана пазарна вредност од речиси 1 трилион долари.

Следни на листата се банки од Кина: Банката за комуникации (бр. 11), Поштенската банка на Кина (бр. 15), Индустриската банка (бр. 17) и Шангај Пудонг банка за развој (бр. 18 ). Ова потврдува зошто новата азискиот центар е примамлив пазар за банкарската индустрија.