Од 2003 година, Форбс ја следи работата на најголемите светски компании, мерејќи ги нивните перформанси врз основа на четири критериуми: вредност на активата, пазарната вредност, продажбата и профитот; и ги наведува на својата листа Глобал 2000 година.

Минатата година, на списокот беа прикажани контурите за тоа како пандемијата ќе има влијание врз бизнисот на најуспешните компании во светот, а на годинашната листа, ги гледаме резултатите од дванаесетмесечниот немир на пазарот, пишува Форбс.

Резултатите генерално не се лоши. Бидејќи централните банки дозволија негативни каматни стапки, инвеститорите открија дека нема алтернатива на капиталните инвестиции. Глобалната берза порасна за околу 48 проценти минатата година, и иако профитот и продажбата паднаа минатата година, вредноста на активата и пазарната вредност на компаниите од списокот на Глобал 2000 се зголемија.

Најниската вредност што е потребна за компанијата да се најде на списокот оваа година е 8,26 милијарди долари, што е за околу 3 милијарди долари повеќе од минатата година.

На првите 10 места на листата на најголеми компании во светот, има 5 американски, 4 кинески компании и една компанија од Саудиска Арабија. Подредени се по следниот редослед:

1. ICBC (индустриска и трговска банка на Кина)
2. JPMorgan Chase
3.Беркшир Хатавеј
4.Кина градежна банка
5.Сауди Арамко (Нафтена компанија на Саудиска Арабија)
6. Apple
7. Банка на Америка
8. Ping An осигурителна група
9. Земјоделска банка на Кина
10. Амазон