© Reuters. French Finance Minister Le Maire speaks on tax issues at a joint hearing with lawmakers of the economic affairs committee at the European Parliament in Strasbourg

ПАРИЗ (Ројтерс) – Франција и Германија треба да бидат способни да ги решат нивните разлики околу плановите за данок на ЕУ за дигиталните гиганти како Епл и Фејсбук до декември, рече францускиот министер за финансии, Бруно Ле Маир, денес во понеделник.

Германија е поладна за идејата поддржана од Франција за притисок на компаниите со големи дигитални приходи во Европската унија да плаќаат поголем данок на унијата, додека земјите-членки како Ирска и Луксембург цврсто се противат на предлогот.

“Ние сме решени да донесеме заедничка одлука”, изјави Ле Мер за телевизијата БФМ, во врска со Германија. “Сеуште не се најде заедничка точка која ќе ни овозможи да имаме одлука во декември.”

“Но, Германија, исто така, рече дека тие ќе продолжат да одат, тие ќе ги користат следните недели, дека исто така сакаат договор со Франција”, додаде тој.

Le Maire, исто така, рече дека е “убеден” договор може да се постигне до почетокот на следниот месец.