Францускиот министер за финансии во понеделникот ги повика трговците на мало со храна да направат повеќе за да го олеснат влијанието на високите цени врз граѓаните, повторувајќи го повикот на владата основните потреби да се продаваат по пониски цени.

„Порастот на цените на храната е многу загрижувачки и сите мора да помогнат, вклучително и трговците на мало“, изјави министерот Бруно Ле Мер за радиото РТЛ, пренесува „Вечерњи лист“ хр. Државата мора да го направи својот дел, но и трговците треба да направат повеќе, додаде Ле Мер. Владата сака големите трговски синџири како што се Керфур, Казино и семејните трговски гиганти Ошан и E. Леклерк да продаваат кошница од околу 50 основни производи за секојдневна употреба по набавни цени од следниот месец.

Досега само помалите синџири, како Система У и дисконтот Лидл, се согласија со иницијативата на владата. Трговците на мало како што е „Керфур“ велат дека веќе го направиле својот дел со ограничување на цените на одредени стоки. Минатата недела статистичкиот завод ИНСЕЕ прогнозираше дека во првата половина од годината инфлацијата на цените на храната ќе остане на 13 проценти.

Во наредните месеци, цените на храната се очекува во поголема мера да ја поддржат вкупната инфлација, која се предвидуваше да се забави до пет проценти до јуни, од шест проценти во јануари. постер Министерството за финансии спроведе истрага за маржите на трговците на мало со храна минатата година, но не најде докази за зголемување на цените, потсетува Ројтерс.