Британскиот економист и бизнис консултант Фред Харисон (80) тврди дека следната светска економска криза ќе се случи во 2026 година и дека ќе биде најлоша во историјата! Харисон дошол до овој заклучок врз основа на сопствениот модел на економски циклус од 18 години. Неговите тврдења имаат посебна тежина бидејќи тој беше еден од ретките аналитичари кои навреме ја предвидеа последната финансиска криза и кризата со недвижностите која започна во 2008 година. Харисон е толку уверен во својата мрачна прогноза што му напиша писмо на лидерот на лабуристите и фаворит за изборите на 4 јули, Кир Стармер, велејќи дека најдобро би било ако ги загуби изборите за да ја избегне одговорноста за претстојниот колапс. – Ако лабуристите победат на изборите, што е сосема сигурно, владата на Стармер ќе биде виновна за она што веќе знаеме дека ќе се случи без разлика која партија е на власт – изјави Харисон за шведскиот дневен весник „Афтонбладет“. Меѓутоа, Харисон доби од Стармер само љубезна и општа благодарност што го контактиравте.

ТЕОРИЈА НА ЦИКЛУСОТ

Британскиот економист тврди дека врз основа на економските податоци од почетокот на 19 век до денес, дошол до теоријата за 18-годишни циклуси кои се повторуваат со векови низ целиот свет. Харисон смета дека не е во ред да се користи земјиштето и недвижностите како примарни двигатели на економскиот раст. Неговата основна идеја е дека економистите погрешно претпоставуваат дека состојбата на пазарот на недвижности зависи од условите во останатиот дел од економијата бидејќи сопственоста е клучниот фактор што го обликува деловниот циклус, а не обратно. Харисон тврди дека светските цени на недвижностите, кои според него се клучот за секоја криза, ќе продолжат да растат до 2026 година, а потоа нагло ќе пропаднат. – За време на кризата во 2008 година, националните влади истураа пари во банките. Ова беше од корист за пазарот на недвижности и ги ублажи последиците од колапсот, но трошоците мораа да ги сносат самите граѓани. На крајот на циклусот, земјите ќе бидат толку презадолжени што ќе им биде многу тешко да позајмуваат пари на пазарот за да ги спасат своите економии – објасни Харисон.

„ЌЕ БИДЕ НАЈЛОШАТА КРИЗА ВО ИСТОРИЈАТА“

Харисон смета дека економската криза која ќе го погоди светот за две години ќе биде најлошата во историјата бидејќи штетите на крајот од секој циклус по Втората светска војна се поголеми. Економистот го привлече вниманието на јавноста уште во 2005 година со своето предвидување. – Следниот пресврт на пазарот на недвижности ќе се случи на крајот на 2007 или почетокот на 2008 година. Единствениот начин цените да се вратат на достапни нивоа е рецесија – изјави тогаш Харисон.

Сегашната ситуација ќе се влошува со парламентарните и претседателските избори, меѓу другото, во Велика Британија, САД и Франција, поради што владејачките партии уште повеќе ги игнорираат мерките за штедење. – Долговите ќе растат како што се приближуваат изборите и ќе се даваат повеќе ветувања, но наскоро националните влади ќе сфатат дека повеќе не можат да позајмуваат колку што им треба. За да ги исполнат ветувањата ќе треба да испечатат многу свежи пари што ќе ја зголеми инфлацијата и ќе остави последици за обичните граѓани. Тоа е неверојатно мрачна перспектива и никој не знае точно што ќе се случи.

Владите слепо одат во сигурна смрт.

Работите можат да тргнат наопаку и на поинаков начин, ако, на пример, Путин одлучи да употреби нуклеарно оружје – изјави Харисон.

ПРЕДУПРЕДУВАН И БЛЕР

Харисон еднаш се обиде да го предупреди поранешниот британски премиер Тони Блер за претстојната криза. – На крајот на деведесеттите испратив писма до целиот кабинет на Блер обидувајќи се да укажам на колапсот. Ги предупредив дека имаат 10 години да го запрат растот на цените на недвижностите и им објаснив дека по 2007 година ќе има страшна светска финансиска криза. Целосно ме игнорираа и не направија ништо. Имаше глобална криза и деценија на штедење. Едноставно, политичарите не сакаат да кажат ништо што може да ги загрижи сопствениците на куќи – вели економскиот аналитичар. Харисон е добар познавач на руската економија и пазар бидејќи по распадот на Советскиот Сојуз со години работеше како советник на руската влада и парламент за даночни и пазарни реформи. Тој се обиде да ја насочи руската економска политика кон инвестиции во училиштата, науката и здравството, но ја напушти Русија во 2002 година кога му стана јасно дека руските владетели и бизнисмени не се заинтересирани да инвестираат во развој, туку во недвижнини и фудбалски клубови на Запад. .

Харисон, исто така, верува дека следната финансиска криза корист ќе има рускиот претседател Владимир Путин.

– Европските влади веќе трошат огромни суми за модернизација и организирање на големи воени сили во случај на руски напад врз една од членките на НАТО.