Ова е потенцијално, лесно остварливо сценарио ако Велика Британија и Унијата не постигнат трговски договор до 1 јануари 2021 година.

Пред неколку дена, премиерот Борис Џонсон, за прв пат јавно рече дека „постои можност Велика Британија и Европската унија да не постигнат трговски договор“, односно Брегзит да помине без договор.

Досега тој најмногу зборуваше за „австралискиот дел“, но тогаш поранешниот премиер на таа земја, Малком Турнбул, му рече „да пази што посакуваат“. – Односите меѓу Австралија и ЕУ не се она што Велика Британија би сакало да го има со ЕУ, од трговска гледна точка – изјави тој.

Напуштањето на Унијата, без договор, влијае на многу точки: граници и пристаништа, стоки и туризам, земјоделство и секако – финансии. Тука е големата „губитничка“- британската валута – фунтата. Но, надвор од тоа.

Британските банки и осигурителните компании го изгубија т.н. „passporting“ (право на работа во ЕУ). Ова значи дека на нив дополнително ќе им треба доказ за еквивалентноста на нивните регулативи од страна на ЕУ, што Брисел може да ги повлече во одреден момент, доколку тоа го сака.

Меѓународните банки, со седиште во Лондон (кога станува збор за Европа), одлучија да преместат средства и работна сила во други градови, оставајќи ја Велика Британија без повеќе од 7.500 работни места, само за финансии.

Пред неколку дена беше речено дека британската фунта може да падне за 10% или повеќе, сепак, сè уште ништо не е дефинирано или конечно.

Фунтата се тргуваше близу 1,35 долари на почетокот на овој месец, кога договорот меѓу Велика Британија и нејзиниот најголем извозен пазар имаа поголеми изгледи за договор.

Аналитичарите предупредуваат дека валутата може брзо да падне под 1,20 американски долари, ако стане јасно дека зделката веќе не е можна. Фунтата падна за 0,6% во петокот, кога се тргуваше со нешто повеќе од 1,32 долари.

Сепак, јасно е дека валутата може дополнително да ослабне, а падот под 1,20 УСД – ќе ја потисне на најслабото ниво од 2016 година. Послаба британска валута може да им помогне на локалните извозници да се справат со шокот од Брегзит, но ќе ги зголеми цените што британските потрошувачи ги плаќаат за храна и друг увоз.