Фунтата зајакна во четвртокот на меѓународните пазари во однос на доларот и еврото, додека чекаше британско-европски договор за трговски односи по Брегзит, и во таква атмосфера доларот ослабе во однос на другите шест најголеми светски валути.

Фунтата се тргуваше за 1,3580 долари во текот на утрото, што значи дека зајакна 0,7 проценти од претходното затворање. Накратко зајакна на 1,36 УСД и е на пат да достигне максимум за две и пол години од 1,3625 УСД, кој накратко го достигна минатата недела.

Во исто време, фунтата зајакна за 0,5 проценти во однос на еврото, на 89,70 пени за евро.

Еврото се тргуваше за 1,22055 долари во текот на утрото, што значи дека зајакна за 0,2 проценти во споредба со претходното затворање.

Јенот, валутен рај за капитал во последно време, ослабе истовремено со 0,1 процент во однос на доларот, на 103.615 јени на доларот.

Гувернерот на јапонската централна банка Харухико Курода во четвртокот изјави дека банката е подготвена да преземе нови чекори за значително поефикасно и одржливо олеснување на монетарното олеснување.