valutiВредноста на доларот на меѓународните пазари зајакна во однос на еврото и јапонскиот јен пред клучниот извештај за вработеноста во САД, но со изречит скок се издвојува британската фунта, бидејќи резултатите од парламентарните избори покажуваат победа на конзервната партија на премиерот Дејвид Камерон.

Еврото во такви околности ослабе за 0,6 проценти во однос на доларот на 1,1203 $. Во исто време доларот во однос на јенот зајакна за 0,2 проценти на 119,95 ¥.

Сепак, најголем победник меѓу водечките светски валути е фунтата, првичните резултати и анкетите по парламентарните избори покажуваат дека британскиот премиер Дејвид Камерон е на добар пат да остане на власт уште пет години.

Фунтата зајакна за 1,5 проценти во однос на доларот на 1,5475 $, највисоко ниво од 26 февруари. Истото така зајакна и во однос на еврото, спрема кое забележа најголема дневна добивка по 2013 година, за повеќе од два проценти на 72,36 пени.

Поддршка доларот обезбеди од информациите за пазарот на труд во САД кои покажуваат дека минатата недела бројот на нови барања за надоместоци за невработеност останал во близина на најниското ниво во последниве 15 години.

Таквите податоци даваат поткрепа на очекувањата за релативно силни бројки во извештајот на владата за вработувањата. Економистите проценуваат дека тоа би можело да покажи дека во април се отворени 224.000 работни места, по 126.000 претходниот месец.