Шефот на Мерцедес, Ола Калениус, заработи уште една мултимилионска плата во 2022 година поради силните резултати на производителот на автомобили, иако доби нешто помалку од претходната година. Ова денеска го соопштија од компанијата цитирана од ДПА, пренесува „24Часа.бг“.

Неговиот вкупен надоместок минатата година беше околу 6,11 милиони евра (6,55 милиони долари), според извештајот за групна плата. Во истиот период во 2021 година, Калениус, роден во Шведска, заработил 6,14 милиони евра. Наградата главно беше поделена на фиксна компонента од 1,73 милиони евра и варијабилна компонента од 3,86 милиони евра. Променливата компонента зависи од постигнувањето на одредени цели и делумно се плаќа во долгови.

Tака, главниот извршен директор заработил значително повеќе од неговите колеги од извршниот одбор, чии плати се движеле меѓу 3,1 и 3,6 милиони евра. Благодарение на луксузните модели и поскапувањето, компанијата оствари значително поголем профит во однос на 2021 година. Консолидираниот резултат беше 14,8 милијарди евра.

Ова е за третина повеќе од претходната година, доколку се земе предвид само континуираното работење.

Дополнителниот профит од милијарди евра, поради одвојувањето на бизнисот со камионите „Дајмлер камион“ (Дајмлер камион), го зголеми профитот на групацијата на повеќе од 23 милијарди евра во 2021 година, пренесе БТА.