Жените се од витално значење во давање на сигурност дека финансиите и образованието ќе се слеваат во другите делови на општеството, рече милијардерот и филантроп Бил Гејтс.

“Владите и компаниите кои сериозно сакаат да им овозможат на сите членови на општеството пристап до финансиски услуги, треба да ги насочат своите ресурси кон жените“, рече Гејтс на сингапурскиот FinTech фестивал.

Тој забележува дека жените обично се одговорни за финансиите во своето семејство.

“Придобивките од распределување на пари под нејзина контрола, значи дека тие пари ќе бидат најверојатно искористени за храна и образование и работи што ќе го извадат тоа семејство од сиромаштија“, рече тој на годинашната виртуелна конференција.