Извршниот директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева, во четвртокот изјави дека американскиот Федерален резервен систем треба да ги задржи тековните каматни стапки непроменети до крајот на оваа година.

Во светлината на значителните нагорни ризици, таа предложи Федералните резерви да ги задржат своите клучни стапки на сегашното ниво „барем до крајот на 2024 година“, јавува Anadolu Agency.

Георгиева нагласи дека американската економија е поддржана од зголемената понуда на работна сила и продуктивност во текот на интензивниот и агресивен период на монетарно затегнување од страна на Федералните резерви во последните години.

„Признаваме дека научивме важни лекции од изминатите години, а неизвесноста сè уште останува“, рече таа за новинарите, додавајќи дека верува дека Федералните резерви ќе продолжат да бидат претпазливи, како што беше минатата година.

ММФ, исто така, ја објави својата конечна изјава за мисијата за 2024 година во четвртокот.

Економијата на САД се покажа како отпорна, динамична и способна да се прилагоди на променливите глобални услови. Додека активноста и вработувањето продолжуваат да ги надминуваат очекувањата, процесот на дезинфлација е значително поевтин отколку што многумина се плашеа, се вели во соопштението. Сепак, сегашното проширување на трговските ограничувања и недостатокот на напредок во решавањето на банкарските неисполнувања од претходната година претставуваат значителни надолни ризици.

„И покрај значителниот напредок во намалувањето на инфлацијата кон целната стапка од два отсто, Федералните резерви треба да го запрат намалувањето на референтната каматна стапка барем до крајот на 2024 година“, е коментарот што се согласува со изјавата на Георгиева.