Пристапот до вакцините и нивната ефикасност се главни извори на несигурност во врска со предвидувањата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за 2021 година, изјави управниот директор на организацијата Кристалина Георгиева.

Во четвртокот, во ексклузивното интервју за Кинеската централна телевизија (ЦЦТВ), Кристалина Георгиева рече дека пандемијата „Ковид-19“ се забрзува во многу земји, а неизвесноста е невообичаено голема:

„Пристапот до вакцините и нивната ефикасност се главен извор на несигурност за нашата прогноза за 2021 година. Ако светот дејствува брзо и вакцините се ефикасни, нашите предвидувања за 2021 година може дури и да бидат надминати. Но, ако не е така, оваа позитивна прогноза можеби нема да се оствари “.

ММФ предвидува дека светската економија ќе порасне за 5,5% во 2021 година, 0,3 процентни поени над прогнозата од октомври, потсетува Ројтерс.

„Гледаме голема несигурност за 2021 година. Зошто? Бидејќи трката помеѓу мутант вирусот и вакцините сè уште не е завршена и затоа што има нерамномерно закрепнување. „150 земји нема да го достигнат нивото на предпандемијата во 2021 година, а 110 сè уште нема да го достигнат нивото на предпандемијата дури до 2022 година. И додека просечната прогноза е 5,5, има делови од светот што заостануваат“, рече тој. Кристалина Георгиева.