Федералното биро за статистика во Визбаден објави дека трошоците за хотелски и гастрономски услуги во Шпанија се во просек за 26 отсо пониски отколку во Германија. Во Хрватска за овие услуги треба да плаќаат во просек 18 отсто помалку.

За Германците одењето на одмор во странство обично е секогаш добра опција бидејќи, кога се во прашање цените, обично ќе биде многу поевтино во европските дестинации отколку во нивната татковина.

Без разлика дали станува збор за омилените јужноевропски дестинации на Италија, Грција, Турција или Хрватска, во овие земји германските туристи треба да платат помалку пари за посета на ресторани или ноќевање во хотел, а во некои случаи и многу помалку отколку дома.

Федералното биро за статистика во Визбаден објави дека трошоците за хотелски и гастрономски услуги во Шпанија се во просек за 26 отсто пониски отколку во Германија. Германските туристи плаќаат 23 отсто помалку за ноќевања во хотели или оброци во ресторани во Грција, а дури 41 отсто помалку во Турција, пишува Дојче веле, пренесува Дневник.хр.

Во Хрватска за овие услуги треба да плаќаат во просек 18 отсто помалку. Туристите од таа земја треба да платат многу повеќе од просекот за Германија за време на туристички престој во Швајцарија или северна Европа. Според тоа, според германските статистичари, Хрватска е поскапа земја за туристи од нејзините главни јужноевропски конкуренти Турција, Грција, Португалија и Шпанија.

Што се однесува до туристичките дестинации на југот и југоисточниот дел на Европа, германските статистичари тврдат дека цените се највисоки во Италија. Но, дури и овие цени се сè уште пониски отколку во Германија – за 5% во просек. Најевтино летување има во Бугарија и Албанија. Во Бугарија, ноќевањата во хотел и оброк во ресторан чинат во просек 55 отсто помалку отколку во Германија, а 54 отсто помалку во Албанија.