Европската централна банка (ЕЦБ) повторно е фатена невнимателна, но овојпат лошите вести не доаѓаат од Грција, Италија или други вообичаени земји од посиромашниот југ, туку од Германија, пишува во четвртокот Ројтерс.

Германија, најсилната економска членка на ЕУ, е засегната од комбинацијата на слаба трговија со нејзиниот клучен партнер Кина, падот на големиот производствен и градежниот сектор, па дури и некои егзистенцијални прашања во бизнис моделот заснован на евтино гориво од Русија.

Проблемите во Германија го кочат растот во еврозоната како целина и се закануваат да ја турнат во рецесија, наместо „меко приземјување“ со умерен раст и инфлација како што замислува ЕЦБ.

Ова ја принудува ЕЦБ да го промени својот став, од отфрлање на паузата во најстрмните и најдолгите серии на зголемувања на каматните стапки. Но, пазарот смета дека централната банка треба наскоро да повлече некои од тие зголемувања, исто како што тоа го направи за време на претходниот циклус на затегнување во 2011 година поради должничката криза во Грција, Португалија, Ирска, Шпанија и Кипар и пошироката рецесија.

За разлика од тогаш, Германија е во епицентарот на проблемот, а не југот на Европа, што принуди многу коментатори да ја отстранат прашината од прекарот „европски пациент“ кој последен пат се користеше за земјата во раните години на новиот век.

Не е без иронија што овој термин е измислен од рускиот император Николај I за да ја опише Отоманската империја во 19 век. Всушност, некои од тековните проблеми на Германија потекнуваат и од Русија, на која Берлин се потпираше за една третина од снабдувањето со енергија додека инвазијата на Украина не го загрози евтиниот увоз. Тука се и тешкотиите на домашното производство поврзани со преголемото потпирање на извозот, со недостаток на инвестиции и работници.

„Доколку владата не иницира решителна акција, Германија најверојатно ќе остане на дното на растот во еврозоната“, изјави Ралф Солвен од Комерцбанк.

Сепак, некои од проблемите на Германија може да се поврзат со построга монетарна политика.

Централната банка свесно ја пригушуваше економската активност со повисоки каматни стапки во обид да ја доведе инфлацијата, која лани во еден момент беше двоцифрена, на целта од два отсто.

Повисоките трошоци за задолжување се особено тешки за производителите, бидејќи тие зависат од инвестициите, а ниту една земја од еврозоната нема поголем индустриски сектор од Германија.

„Да се ​​олабави монетарната политика бидејќи Германија е во тешка позиција не би било мудро, но нејзиното заострување би го зголемило притисокот врз економијата, сметаат аналитичарите.

Ова ја става ЕЦБ во ситуација кога треба да размисли за завршување на циклусот на затегнување пред да има одржлив пад на базичната инфлација, според Ројтерс.