Според студијата, германскиот бруто домашен производ (БДП) приспособен според цената ќе биде помал за 1,7 отсто следната година и ќе има околу 240.000 вработени помалку.
Се очекува вработеноста да остане приближно на исто ниво до 2026 година, кога експанзивните мерки постепено ќе почнат да ги надминуваат негативните ефекти и да доведат до зголемување од околу 60.000 вработени во 2030 година, пишува Sky News.
Еден од големите губитници ќе биде угостителската индустрија, која веќе е тешко погодена од пандемијата на коронавирус и веројатно ќе почувствува пад на куповната моќ на потрошувачите.
Многу ќе бидат погодени и енергетските сектори, како што се хемиската индустрија и производството на метали.
Ако цените на енергијата, кои досега скокнаа за 160%, повторно се удвојат, германското економско производство би можело да биде речиси 4% пониско во 2023 година отколку што би било без војната.