Фондовите на ЕУ би можеле да финансираат од 30 до 50% од изградбата на подводниот гасовод за транспорт на водород кој ќе биде поставен меѓу Шпанија и Франција.

Двете земји се согласија да ја истражат можноста за изградба на гасовод за транспорт на водород меѓу Нарселона и Марсеј во вредност од околу 2,1 милијарди евра, изјави извршниот директор на гасниот оператор „Енагас“ Артуро Гонсало Аиспири. Додаде дека таквата конекција би чинела околу 350 милиони евра.

Гансоло истакна дека 30 до 505 од проектот би можело да биде финансиран од ЕУ преку проектот за прекугранична енергетска инфраструктура означени како „проекти од заеднички интерес“ и дека преостанатите трошоците би ги покриле земјите кои би имале корист од пеоркто како и идните купувачи.

Тој реше дека шпанските потрошувачи нема да имаат никакви трошоци за финансирање на овој проект, наведувајќи дека одделни земји се заинтерсирани за проектот, вклучувајќи ја Германија.