Европската комисија проценува дека ќе бидат потребни дополнителни финансии од приватни и јавни извори во износ од 620 милијарди евра годишно – со цел Унијата да ги реализира сите свои зелени и енергетски визии, како и дополнителни 125 милијарди евра годишно за инвестиции во дигитализација.

Двете најголеми земји-членки на Европската унија – Германија и Франција – деновиве предложија дека во следните пет години треба да се направат напори за значително зголемување на конкурентската способност на ЕУ, како и поддршка на нејзиниот економски и технолошки потенцијал и масовно инвестирање во зелената и дигитална технологија. Ова беше договорено вчера во Бранденбуршкиот Мезеберг на заедничката средба на владите на Германија и Франција, предводена од германскиот канцелар Олаф Шолц и францускиот претседател Емануел Макрон. Двете водечки земји од ЕУ предлагаат да се спроведат реформите на Унијата во следните пет години доколку сакаат да успеат во глобалната конкуренција.

„Европа не смее да се остави зад себе: сакаме да останеме индустриски и технолошки мотор и да бидеме светски лидер во „зелените“ и дигиталните технологии на утрешниот ден. Како најсилен заеднички пазар во светот, ќе се залагаме за амбициознa, робусна, отворена и одржлива трговска политика“, се наведува во агендата за конкурентност за раст, договорена од највисоките претставници на овие земји. „Понатаму, мораме да обезбедиме Европа да биде доволно силна за да може да одговори на новите закани“, се нагласува во одбранбената агенда, во која се повикува и на интеграција на одбранбените сектори на земјите-членки.

Во документот се посочува дека самата Европска комисија, предводена од Урсула фон дер Лајен (Лајен), проценува дека споредено со инвестициите во последната деценија, ќе бидат потребни дополнителни финансии од приватни и јавни извори во износ од 620 милијарди евра годишно ( неверојатно висока бројка, претходно незабележана во историјата на финансиите во ЕУ – со цел Унијата да ги реализира сите зелени и енергетски визии на Зелениот договор (Зелен договор) и RePower-Eu (RePowerEU). Дополнително, според Комисијата, потребни се дополнителни 125 милијарди евра годишно за инвестиции за дигитализација.

Оваа агенда повикува на зајакнување на Зелениот договор со цел ЕУ да остане првиот, климатски неутрален, континентален блок во светот. Документот, исто така, повикува на намалување на стратешките зависности и правење на Европа глобален лидер во развојот на: вештачката интелигенција, квантните технологии, истражувањата за летови и вселената, биотехнологијата, роботиката и хемискиот сектор.