БЕРЛИН (Ројтерс) – Германската влада издвои околу 3 милијарди евра за истражување и развој на вештачката интелигенција, бидејќи економскиот центар на Европа се обидува да го затвори јазот во иновациите предводени во софтверот меѓу него и Америка и Азија.

Сумата која треба да се потроши до 2025 година, како што е наведено во нацрт-документот за “AI направен во Германија”, е мерка за загриженоста на Берлин за предизвикот дека дигиталните технологии и вештачката интелигенција претставуваат позитивна традиција поврзана со производството во разни индустрии во  Германија.

Весникот, исто така, ги нагласува аспектите на “социјалната политика и работната сила” на вештачката интелигенција, како одраз на нервозата во традиционално свесното за приватност германско општество, на начин на кој постоечките технолошки промени би можеле да ги нарушат постоечките социјални модели.

“Сакаме да ја промовираме употребата на апликациите за вештачка интелигенција во бизнисот”, пишува весникот. “Но технологија со толку големо влијание како вештачката интелигенција мора да биде вградена во рамка која ќе ги штити основните општествени вредности и индивидуалните права”.