Германската влада најверојатно ќе забрани продажба на фабрика за чипови на шведска компанија која е дел од кинеската групација „Саи“, најави сопственикот, производител на полупроводници за автомобилската индустрија со седиште во Дортмунд. Одлуката најверојатно ќе биде донесена на седница на владата во среда, објави германската компанија.

Министерството за економија размислува за продажба и досега сигнализираше дека најверојатно ќе ја одобри

– По добивањето на известувањето, инволвираните страни детално ќе го разгледаат и последователно ќе одлучат за понатамошните чекори – објави Елмос во понеделник доцна навечер. Причините за одлуката не беа наведени.

Елмос развива, произведува и дистрибуира полупроводници првенствено за автомобилската индустрија.

Компанијата од Дортмунд на крајот на минатата година објави дека има намера да го продаде производството на кристални плочки за производство на чипс, таканаречени наполитанки, на шведскиот конкурент Silex за вкупно околу 85 милиони евра. Силекс е подружница на кинеската групација Саи.

Министерството за економија во понеделникот вечерта не беше достапно за коментар на најавата на „Елмос“.

Германската влада неодамна одобри продажба на 24,9 отсто од акциите во терминалот во пристаништето Хамбург на кинеската логистичка компанија COSCO, што е намалување од првично планираните 35 отсто за ограничување на кинеското влијание врз бизнисот.

Критичарите на таквите трансакции се плашат од кинеското влијание, а поддржувачите истакнуваат дека COSCO поседува удели во неколку европски пристаништа, вклучувајќи ги Ротердам, пристаништето Антверпен и Пиреја.