© Reuters. German Economic Affairs and Energy Federal Minister Peter Altmaier addresses the media in Berlin

ИНСБРУК, Австрија (Ројтерс) – Соединетите Држави и Европската унија мора брзо да ја зацврстат својата цел за намалување на трговските бариери, изјави германскиот министер за економија, Петер Алтмаер, пред трговскиот состанок на ЕУ денес.

Претседателот на САД, Доналд Трамп, и претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер, во јули се согласија да ги задржат заканувачките тарифи за автомобили од 25 проценти, додека Соединетите Држави и Европа разговараа за намалување на другите трговски бариери.

Меѓутоа, официјалните претставници на САД се прилично нервозни поради недоволниот напредок. Altmaier, исто така, притиска за резултати.

“Ние имаме силен интерес за брзо спроведување на заедничката изјава на претседателот Јункер и претседателот Трамп”, рече тој во изјавата. “Намалувањето – а не зголемувањето на должностите и трговските ограничувања мора да бидат цел и приоритет !”