© Reuters.  Germany needs to commit billions to artificial intelligence: SPD

(Ројтерс) – Германија мора да издвои милијарди евра за поддршка на планираната стратегија за развивање на вештачката интелигенција бидејќи и понатаму постои ризикот Европа да остане зад САД и Кина, изјави висок пратеник на владата во петокот.

Предупредувањето на Ларс Клингбел, генерален секретар на Социјалдемократската партија, доаѓа помалку од две недели, пред да се распадне коалицијата на канцеларката Ангела Меркел, која треба да го потпише планот.

Првичниот нацрт претходно оваа година беше објавен без посебни очекувања, Клингбејл напиша во коментарот за весникот Тагеспиегел: “Навистина ни е потребна акција, не можеме да одложуваме вечно”.

Креаторите на политиката во најголемата економија во Европа доцнеа да сфатат дека моделот на индустриски извоз е ранлив во време на брза дигитализација и зголемени трговски судири.

Производителите на автомобили, како Фолксваген или Дајмлер, се подложни на конкуренција од компаниите со висока дигитална опременост, како што се Uber, која ја користи вештачката интелигенција – во суштина компјутерите кои можат да бидат обучени за решавање на проблемите – дигитални услуги.

Германија, хендикепирана со застарената истражувачка инфраструктура и ограничувачки закони за заштита на податоци, допрва треба да создаде почетно стартување кое ќе биде пионер во употребата на АИ, иако 100 компании формираа лоби група за да придонесат во процесот на креирање политики.

Клингбејл, чија партија е помладиот партнер на Меркел во владата, ја обвини Германија дека го зеде своето внимание од топката и се фати во “хистерија” околу тригодишната криза на имиграција, додека другите земји инвестирале во истражувањето за вештачка интелегенција.

“Потребна е конкретна инвестициона стратегија за вештачка интелегенција која е поддржана со сума во милијарди”, напиша тој во една статија што беше објавена во саботото издание на Tagesspiegel.

Истражувачите на CB Insights проценуваат дека вкупните инвестиции во стартувањето на проекти за вештачка интелегенција  минатата година биле 7,3 милијарди долари. Кина учествува со 48 проценти од вкупниот волумен, САД 38 проценти и Европа само 14 проценти.