Германската економија оствари повеќе од очекуваното темпо во второто тримесечје од годината, поттикнато од повисоките расходи за домаќинствата и државата.

Податоците објавени во вторникот исто така покажуваат дека најголемата европска економија продолжува да се движи нагоре и покрај трговската несигурност.

Бруто домашниот производ се зголеми за 0,5% на квартална основа, соопшти Федералниот завод за статистика. Ова е над прогнозата од 0,4% на аналитичарите на „Ројтерс“.

Бројките, исто така, покажуваат нагорна ревизија на резултатите за првите три месеци од годината на 0,4% од 0,3%.

Според економистот Александар Кругер од банката „Bankhaus Lampe“, за сега, добрите перформанси „веројатно нема да бидат одложени од меѓународните трговски спорови или од прегревање“. Сепак, Кругер предупреди дека царинскиот спор со САД фрла сенка врз прогнозата за втората половина од годината.

 

 

На годишна основа, германската економија се зголеми за 2% од април до јуни. Тука, сепак, резултатите се под очекувањата на „Ројтерс“ од 2,1%.

Според статистичкиот завод, економскиот раст главно се должи на повисокиот раст на потрошувачката на домаќинствата и зголемената државна потрошувачка. Исто така, се обезбедуваат дополнителни инвестиции.

Извозот исто така се зголеми, но неговото претставување е засенето од дури уште поголем скок при увозот, што значи дека нето трговија не придонела за вкупниот економски раст.

Податоците нагласуваат постепена промена во германската економија од традиционално ориентираната кон извозен модел кон таков, во чија основа е домашната побарувачка, поттурната од рекордно високата вработеност, зголемените плати и бумот во градежништвото.

„Германската економија помина со поголема брзина и доби на интензитет, особено во пролет“, посочува аналитичарот на „Unicredit“, Андреас Рис.