German economy minister calls for global alliance for market economy

ЏАКАРТА (Ројтерс) – Германскиот министер за економија, Петер Алтмаер, денес ( во петок ) повика на формирање глобална алијанса во корист на пазарна економија, во услови на растечки протекционизам ширум светот.

“Ајде да формираме глобален сојуз во корист на пазарната економија, тоа е она што на светот му треба, а не протекционизам”, рече Алтмаер на Азиско-пацифичката конференција за германскиот бизнис во индонезиската престолнина Џакарта.

Алтмаер повика на брза имплементација на ЕУ-САД. тарифниот договор постигнат претходно оваа година за решавање на трансатлантскиот трговски конфликт.

Министерот, исто така, рече дека Германија ќе ги поддржи напорите за зачувување на правилата засновани на слободна трговија со реформирање на Светската трговска организација (СТО). Тој рече дека СТО не е совршен “, но не гледам валидна алтернатива”.