Владата планира дополнително зголемување на државниот долг и даноците за богатите и големите корпорации

Не е време да се разгледа целосното отварање на германската економија, туку е време да се биде строг и да се одржат ниски стапки на инфекција, изјави германскиот министер за финансии за Си-Ен-Би-Си, додавајќи дека побогатите домаќинства наскоро ќе плаќаат повеќе даноци.

„Нема простор за отворање. „Ова е време да се биде многу строг за да се намали нивото на инфекции“, изјави германскиот министер за финансии Олаф Шолц за CNBC.

Најголемата европска економија страда од пандемијата, соочена со разни бранови на инфекции и последователни блокади. Во 2020 година, германската економија се намали за скоро 5%, според Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), а оваа година има раст од само 3,6%.

Во исто време, спротивставувањето на пораките за јавно здравје од националните и регионалните лидери дополнително ја комплицира ситуацијата.

Армин Лашет, водачот на Северна Рајна-Вестфалија, на пример, во понеделникот (5-ти април) рече дека треба да има блокада низ целата земја. Но, минатата недела тој повика на флексибилност за да можат провинциските премиери да се борат против пандемијата како што сметаат за соодветно. Канцеларката Ангела Меркел исто така ги смени плановите за блокирање за Велигден.

„Ако можеме да постигнеме слични мерки на сите места, тоа многу ќе помогне и ќе го направи тоа поразбирливо“, рече Шолц, осврнувајќи се на различните регионални пристапи.

Во исто време, постои загриженост за стапката на ширење на вакцините. Од понеделник, Германија администрира 22,8 дози на 100 жители, според ЕЦДЦ. Ова е помалку од Франција, Кипар, Ирска и Унгарија.

Покрај тоа, германските здравствени експерти минатата недела одлучија да ја прекинат употребата на вакцината AstraZeneca / Oxford за лица помлади од 60 години, поради обновена загриженост за извештаи за згрутчување на крвта. Ова може да стане уште една бариера за поширока дистрибуција, бидејќи помалку луѓе веќе имаат право на овој препарат и бројот на достапни вакцини е сè уште релативно ограничен.

Зборувајќи за Си-Ен-Би-Си, Шолц изрази доверба во следните недели и месеци на имунизација против Ковид. „Мислам дека ќе дојдеме до ситуација кога на крајот на овој месец ќе се даваат од 4 до 5 милиони дози неделно“, рече тој. „Мислам дека ова ќе го направи потребниот напредок, затоа треба да бидеме строги сега, бидејќи ако сме строги во намалувањето на инфекциите, полесно ќе биде да успееме во вакцинацијата“, додаде тој.

Оваа година се очекува Германија да позајми 240 милијарди евра за поддршка на нејзината економија. Земјата е позната по тоа што ги одржува здравите финансии, но пандемијата ја промени динамиката околу германскиот долг. Според експертите, владата треба да продолжи да обезбедува помош. Но, повеќе заеми значат и повеќе даноци.

Германија „ќе има шанса да се справи со сите товари што доаѓаат од борбата против коронавирусот, со подобар раст во наредните години“, рече Шолц и додаде: „Очигледно постои ситуација кога нема време да се намалат даноците на богати луѓе или за големи корпорации “.

„Даночно олеснување е потребно за домаќинства со ниски и средни примања, но очигледно оние кои се многу богати имаат многу високи примања и корпорациите не можат да очекуваат намалување на даноците“, рече тој.