Ерата на Меркел завршува на 26 септември, а кредитните институции на Германија се подготвуваат за нивниот нов живот по последната „изгубена деценија“. За да го разбереме ова, мора да се вратиме на неславната вечера што канцеларката Ангела Меркел ја приреди во април 2008 година за роденденот на тогашниот шеф на Дојче банк, Јозеф Акерман.

Менито е повеќе од безлично – шницел и аспарагус, „летови“ со бело вино за 10 американски долари. долар шише. Но, јавното „завивање“ што следеше, особено откако владата беше принудена да го поддржи банкарскиот сектор со спасување и државно осигурување за штедење, и служеше како лекција на Меркел дека нема да освои многу како политичарка ако е премногу близу до врвните банкари. земјата.

Оттогаш, моќните инвестициски банки во Франкфурт беа „задушени“ и ограничени со строга регулатива воведена со активна помош на канцеларката, како и последователните негативни каматни стапки. Пазарната капитализација на Дојче банк и Комерцбанк не се промени, па дури и малку се намали од 2005 година кога Меркел ја презеде Германија. Додека во истиот период рејтингот на „ЈП Морган Чејс“ скокна скоро пет пати. И како точно германските финансиски институции ќе излезат од овој продолжен пад, зависи не само од името на идниот лидер на Германија, туку и од неговата способност да го заврши преостанатиот недовршен клучен проект на Еврозоната – банкарската унија.

Според социолозите, водечкиот кандидат за функцијата канцелар, социјалдемократот Олаф Шолц, се покажа како неочекуван пријател на големите германски кредитори во својство на министер за финансии во владата на Меркел.

Тој ангажираше поранешен инвестициски банкар во Голдман Сакс Груп како консултант и ги поддржа преговорите за спојување помеѓу Дојче банка и Комерцбанк, додека двете финансиски институции се бореа да ги спроведат своите планови за реформи. Шолц, исто така, направи уште еден обид да ги оживее дискусиите за заедничко европско осигурување на депозити, елементот што недостасува во банкарската унија.

Сепак, неговиот оперативен пристап даде малку резултати. Што, според луѓето запознаени со оваа работа, делумно се должи на недостатокот на ентузијазам кај Меркел, чија Демохристијанска унија претпочиташе да ги држи доверителите под контрола, откако владата беше принудена да спаси некои од нив за време на финансиската криза во 2008 година.

Канцеларката го охрабри воведувањето регулативи кои ги принудуваат институциите да избегнуваат ризик и да се фокусираат на кредитниот бизнис, но не успеа да создаде добро функциониран единствен пазар за банкарски услуги за да им олесни на европските инвестициски банки да се натпреваруваат со Волстрит.

Или, како што резимира поранешниот извршен директор на Дојче банк, Аксел Вианд, „Меркел и нејзините влади го сметаа банкарскиот сектор за слуга на индустријата“, како резултат на што „сега е во подобра форма во однос на капиталот и ликвидносните бафери., Но во однос на конкурентноста, германските банки отстапуваат “.

Канцеларката го постави тонот за германската поддршка за меѓународните стандарди, барајќи од кредиторите да поседуваат повеќе капитал за да ги апсорбираат загубите, како и за создавање на Европски фонд за реструктуирање и затворање на стечајните банки.

Ајкулите на банката Волстрит, исто така, мораа да се придржуваат кон построгите и поскапи прописи, но компаниите како JP Morgan Chase и Goldman Sachs Group сепак успеаја да го вратат пазарниот удел од европските инвестициски банки. Додека нивните германски ривали ги надополнуваа своите финансиски резерви предолго и не успеаја соодветно да се консолидираат надвор од националниот пазар.

Всушност, еврозоната имаше далеку потешка задача да се справи не само со кризата воведена од хипотекарниот пазар на САД со висок ризик, туку и со сопствената должничка криза, која ја погоди Грција и другите држави-членки со големи долгови. Како одговор, лидерите на заедницата во 2012 година одлучија дека банкарската унија ќе помогне во зајакнувањето на супервизијата, ко-управување со пропаднатите кредитори и заштита на депозитите воопшто. Сепак, последниот чекор не беше направен поради несогласувања околу начинот на управување со ризиците.

Според некои финансиски експерти, Германија имала половина пристап кон банкарската унија бидејќи Меркел брзо сфатила дека тоа не е секторот во кој таа има витален интерес.

Луѓето кои работеле со германската канцеларија велат дека настаните по вечерата за Јозеф Акерман ја убедиле Меркел дека корпоративните менаџери, а особено банкарите, не се сигурни пријатели.

Пристрасната лојалност на Акерман кон канцеларијата на канцеларката стана очигледна кон крајот на 2008 година, кога рече дека би било „срамно“ да се прифати државна помош. Неговите коментари беа остро критикувани од германските пратеници како целосно бескорисни во време на напорите на владата да го стабилизира банкарскиот сектор.

Се разбира, големите германски банки се исто така виновни за нивните неуспеси. Агресивната експанзија на Дојче банк како глобална инвестициска банка и донесе најголеми правни трошоци од кој било друг европски заемодавател. А, влегувањето на Комерцебанк во областа на кредитирање на бродската индустрија и комерцијалните недвижности ја оптовари со планина долг. Што ги принуди двете водечки германски банкарски групи да спроведуваат реформи со години без да можат значително да ги намалат нивните трошоци. И во 2019 година, кога промените престанаа, започнаа преговорите за нивно обединување, што беше поддржано од Министерството за финансии Шолц. Сепак, владата не покажа ентузијазам и договорот пропадна.

Олаф Шолц, исто така, се обиде да стави крај на долгиот ќор -сокак на дискусиите за европската банкарска интеграција, велејќи дека Германија е подготвена да разгледа некаква форма на заедничко осигурување на депозити.

Меѓутоа, неговиот предлог не успеа да ја добие поддршката на Берлин поради стравувањата дека масата на мали германски штедни и кооперативни банки ќе биде изложена на ризик од кредиторите од Јужна Европа.

Наследникот на Меркел како кандидат за канцелар на Христијанско -демократската унија, Армин Лашет, досега не покажува промена во позицијата дека банкарскиот сектор е првенствено извор на кредити за индустријата. Во услови на натрупани предизвици како што се климатските промени, пандемијата и немирите во Авганистан, банкарските регулативи заостануваат зад другите канцелари.

Доколку победи на изборите, Шолц ќе мора да ја надмине оваа рамнодушност, не само дома, туку и во Европа. Бидејќи банкарската унија, според неговите зборови, „е цел која може да успее само ако стане политички приоритет“.