Германското здружение на компании за електрична енергија и вода (BDEW) во средата ја повика идната влада да го забрза темпото на зголемување на производството на електрична енергија од обновливи извори.

Транзицијата кон одржливи извори на енергија мора да биде приоритет, нагласи во средата членот на управниот одбор на BDEW, Керстин Андреае

Производството на струја од енергија од ветерот мора да се удвои до 2030 година, а производството во фотоволтаични системи треба значително да се зголеми и инфраструктурата за полнење електрични автомобили треба да се прошири, рече Андреае.

Системот за греење низ целата земја, исто така, треба да се обнови, додаде таа.

„Треба да преземеме конкретни активности сега“, рече претседателот на BDEW, Мари-Луиз Волф.

Кога се обновуваат системите за греење, апликациите за заем треба да се „брутално“ поедноставени, предложи Волф, предупредувајќи на зголемените цени на електричната енергија, не само во Германија, туку и низ цела Европа.

Државниот секретар за животна средина Јохен Фласбарт се согласи дека многу треба да се направи побрзо во претходното законодавно тело, тврдејќи дека тие се бавни поради судирите меѓу министерството за животна средина предводено од социјалдемократите и министерството за економија во портфолиото на демохристијаните.

Парламентарните избори во Германија ќе се одржат на 26 септември, потсетува агенцијата dpa.