БЕРЛИН (Ројтерс) – Реалните плати во Германија се зголемија за 1,5 отсто во третиот квартал, што е најсилно зголемување за две години, што покажува дека потрошувачката на домаќинствата продолжи да го поддржува растот во најголемата европска економија во втората половина од годината.

Стравувањата за трговски турбуленции, ефектите на Brexit и послабата глобална економија ги погодија изгледите за извозно ориентираната Германија и економистите ги намалуваат нивните предвидувања, со што домашната побарувачка е поважна.

Канцеларијата за статистика соопшти дека номиналните плати се зголемиле за 3,6 отсто во периодот меѓу јули и септември од периодот пред една година, што е најсилниот раст од вториот квартал од 2011 година, додека пак потрошувачките цени се зголемиле за 2,1 отсто во однос на претходната година.

Најголеми зголемувања беа во имотната, културната и забавната индустрија, додека заработката во образованието и другите услужни области опаднаа во просек.

Бруто просечната заработувачка изнесуваше 4,013 евра месечно во западните германски држави и 3,173 евра на поранешниот комунистички Исток, соопшти Канцеларијата.

Минатата недела Бундесбанк ги намали прогнозите за раст во Германија оваа година на 1,5 проценти од 2,0 отсто, а за следната година 1,6 отсто од 1,9 отсто.