Германскиот финансиски гигант “Дојче банк”, една од најголемите комерцијални банки во Европа, објави значително намалување на својот акционерски капитал.

Ќе бидат затворени седум илјади работни места, соопштува економското издание Das Handelsblatt, повикувајќи се на изјава од банката, објавена пред годишното генерално собрание на раководството.

Во наредните месеци “Дојче банк” ќе го намали бројот на вработени со полно работно време до “добро под 90 илјади” луѓе. Во моментов, околу 97.000 луѓе работат од целиот свет за финансиска институција.
Кај трговијата со акции во иднина “Дојче банк” има намера да се фокусира на електронските решенија и најважните клиенти во иднина. При финансирањето на хеџ фондовите обемот на балансот треба да се намали за околу 50 милијарди евра, што е една четвртина од оваа.

 

 

Извор : Фактор.мк