Тековната војна меѓу Русија и Украина, тензиите меѓу САД и Кина за многу прашања, протести во неколку европски земји, вклучително и Франција, Белгија, Германија и Велика Британија, големи протести во државата Тексас поради граничните прашања. Конфликтот на Блискиот Исток меѓу Израел и Хамас во Газа, неодамнешните напади на Хутите врз бродови кои ги затворија бродските патеки во Црвеното Море.

Во такви околности, некои аналитичари веруваат дека е само прашање на време кога ќе има голема побарувачка за злато како безбедно засолниште што би можело да го турне благородниот метал до ново највисоко ниво на сите времиња. Златото порасна на рекордно високо ниво на 3 декември, достигнувајќи максимум од 2.144 долари.

Инвестициските банки очекуваат цената на златото да продолжи да расте, а Сосиете Женерал и УБС дадоа целна цена од 2.200 долари.