Глобалниот долг се искачи на 307 трилиони долари.

Глобалниот долг достигна ново највисоко ниво во првата половина од оваа година, додека задолжувањето како удел во бруто домашниот производ повторно расте по две години пад, покажуваат податоците на Институтот за меѓународни финансии (IIF) објавени во вторник.

Вкупниот долг, кој ги вклучува владите, бизнисите и домаќинствата, се зголеми за 10 трилиони долари на околу 307 трилиони долари во првите шест месеци од тековната година, се вели во извештајот на IIF. Претходниот врв на глобалниот долг беше на почетокот на 2022 година, пред централните банки да почнат агресивно да ги зголемуваат каматните стапки, пишува во извештајот за бизнис на Financial Times.

Глобалниот долг како дел од БДП, кој опаѓа поради високата инфлација, до јуни годинава се искачи на 336 отсто, што е за два отсто зголемување од почетокот на годината. Сепак, долгот останува под максимумот од околу 360 отсто, кој беше достигнат за време на пандемијата.

Клучна причина за зголемувањето на долгот се зголемените каматни стапки во повеќето земји, кои ги зголемуваат трошоците за задолжување. Друга причина е финансирањето на енергетската транзиција во согласност со климатските цели, што врши дополнителен притисок врз владите да ги зголемат трошоците.

„Нашата загриженост е дека земјите ќе мора да трошат се повеќе и повеќе на каматните трошоци. Ова ќе има долгорочни импликации врз трошоците за финансирање на земјите и динамиката на долгот“, велат авторите на извештајот. IIF соопшти дека повеќе од 80 отсто од дополнителниот долг во првата половина од годината потекнува од најразвиените земји, САД, Јапонија, Велика Британија и Франција.

Извештајот следи по предупредувањата од Меѓународниот монетарен фонд минатата недела дека владите треба да преземат итни чекори за да помогнат во намалувањето на ранливоста на долгот и да ги променат трендовите на долгорочно задолжување. „Намалувањето на должничкиот товар ќе создаде фискален простор и ќе овозможи нови инвестиции, помагајќи да се поттикне економскиот раст во наредните години“, велат од ММФ.