Светските цени на храната нагло пораснаа на годишно ниво во ноември, достигнувајќи го скоро шестгодишното највисоко ниво, со огромен индекс на месечен скок незабележан од јули 2012 година, се вели во новиот извештај на Агенцијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).

Според ФАО, светскиот индекс на цената на храната се зголеми за 3,5 проценти минатиот месец на 105 поени, во споредба со 101 поен во октомври.

Ова е највисоко ниво на индексот на ФАО од декември 2014 година, кој ги следи месечните промени на цените во кошницата на пет основни производи – житарици, маслодајни семиња, млечни производи, месо и шеќер.

Извештајот, објавен на официјалната веб-страница на агенцијата на ООН со седиште во Рим, покажува дека цените на растителното масло биле во водство со раст од дури 14,5 проценти во споредба со претходниот месец, како резултат на скокот на цените на палминото масло.

Цените на житните култури се зголемија поскромно, за 2,5 проценти на месечно ниво, иако се скоро 20 проценти над нивото од минатата година.

Житото поскапе заради „намалените проценки за реколтата“ во Аргентина, а цените на пченката делумно се зголемија поради предвидените пониски приноси во САД и Украина. Цените на оризот останаа стабилни. Месото и млечните производи забележаа раст на цената за 0,9 проценти во споредба со октомври.

Во споредба со ноември 2019 година, цените на месото паднаа за 13,7 проценти, но говедското и овчото и свинското месо исто така се зголемија на месечно ниво, забележува ФАО.

Загрижени за потенцијалниот недостиг на глобално производство на шеќер поради лошите изгледи за земјоделските култури во Европската унија, Русија и Тајланд, цените на оваа храна се зголемија за 3,3 проценти.

Индексот на млечни производи се зголеми за 0,9 проценти на највисоко ниво во скоро 18 месеци, делумно поттикнат од зголемувањето на цените на путерот и сирењето. товар на оние чиј приход опаднал поради коронавирусот.

„Пандемијата ја влошува и интензивира веќе кревката состојба предизвикана од конфликти, штетници и временски услови, како што се неодамнешните урагани во Централна Америка и поплавите во Африка“, додава агенцијата.

ФАО посочува дека 45 земји, од кои 34 се во Африка, сè уште имаат потреба од надворешна помош за да обезбедат доволно храна.