Ова е највисоко ниво од 2007 година, според податоците од консултантска компанија

Глобалните инвестиции во бизнис имоти во третиот квартал одговараат на обемот од 170 милијарди долари, забележан во третиот квартал на 2017 година Но, благодарение на силниот почеток на годината активноста за целата 2018 година беше со 7% повисока во однос на минатата година со вкупен обем на инвестиции од 507 милијарди долари. Ова е најдобрата изведба од 2007 година, според консултантската компанија JLL.

Пазарот на САД најдобро функционира, иако во вториот квартал обемот остана непроменет. Во третиот квартал, сепак инвестициите се зголемиле за 20% до 74 милијарди долари, со што активноста од почетокот на годината достигна раст од 13% до 206 милијарди долари. Додека пазарите во Бразил, Канада и Мексико се успоруваат во споредба со минатата година, американскиот пазар е главен двигател на растот во регионот.

Инвестициите во САД на годишна основа се зголемија значително во третиот квартал, бидејќи шансите за силен раст и ниската невработеност ги стимулира инвестициите во канцеларии кои достигнаа највисоко ниво од шест квартали. Инвестициите во комерцијални области исто така пораснаа, бидејќи инвеститорите продолжиле да покажуваат апетит кон висококвалитетни средства со особен фокус на прехранбените продавници, забележува JLL.
Во Европа, Блискиот Исток и Африка волумените на трансакциите се намалени до 74 милијарди долари, што е за 18% под нивото од третиот квартал на 2017 година Од почетокот на годината овој износ достигна 184 милијарди долари, што е пад во однос на истиот период минатата година. Германија останува најсилниот пазар во регионот со раст од 2% во третиот квартал и со 8% од почетокот на годината на годишна база, откако и тие го достигнаа највисокото ниво од 2007 година.

Во исто време активноста во третиот квартал е намалена како во Велика Британија, така и во Франција, но силниот почеток на годината помогна за зголемувањето на обемот и во двете земји од почетокот на годината. Најголем пад во третиот квартал беше забележан кај некои помали пазари во регионот, кои остварија значителен пораст во претходните квартали. Двоцифрени намалувања на инвестициите од почетокот на годината се регистрирани во Швајцарија, Данска, Шпанија, Норвешка, Чешка, Финска и Холандија.

По неколку квартали на рекорден раст пазарите во азиско-пацифичкиот регион земаат здив, откако инвестициската активност се зголеми со скромни 3% до 36 милијарди долари во третиот квартал. Сепак, активноста од почетокот на годината се зголеми за 20% благодарение на силниот почеток на годината.

Главните пазари продолжуваат да го движат растот, како Австралија, Кина и Јапонија ги подобруваат перформансите во однос на минатата година, односно за 11%, 7% и 8%. Најсилно се претставуваат Хонгконг и Јужна Кореја, каде волумените од почетокот на годината се на највисоко ниво во историјата благодарение на силната побарувачката за канцеларии.