Растението е под силно влијание од метеоролошките промени како што е глобалното затоплување, сушата или невообичаено силниот дожд.

Во последниве години, производителите на кафе низ целиот свет се борат со болести, штетници, суша или недостаток на опрашувачи. Иако кафето се одгледува скоро насекаде во светот – од Јужна Америка до Африка и Азија, научниците се загрижени дека околу половина од овие области нема да можат да произведуваат култури од кафе до 2050 година.

Креаторите и љубителите на кафе имаат причина да се грижат за пратките со кофеин ширум светот. Кафето е чувствително на габи како што е Hemileia vastatrix, што им штети на лисјата, и Colletotrichum kahawae, што го уништува овошјето.

Растението е исто така под големо влијание од метеоролошките промени како што е глобалното затоплување, сушата или невообичаено обилните врнежи од дожд. Не само што ова предизвикува оштетување на насадите, туку го фаворизира развојот на патогени.

Но, проблемите не се ограничени на екстремни временски настани или наезда од штетници. Опасноста лежи во самото растение кафе.

Иако може да се пофали со десетина сорти со различно потекло и вкусови, повеќето зрна се направени од истиот растителен вид наречен Coffea arabica. Прво пронајден во Етиопија, кафето арабика стана најпопуларната сорта и останува таква до ден-денес.

Според легендата, кафето за прв пат било откриено од стадо љубопитни кози кои сакале да ги јадат плодовите на растението. Негувателите на кози забележале дека потоа стануваат неверојатно енергични.

Последователно, луѓето почнаа да ги користат овие плодови, подготвувајќи енергичен пијалок кој имаше важна улога во верските церемонии.

На почетокот, кафето арабика не беше култивирана култура, туку повеќе богатство на природата. Веројатно првпат кафето се одгледува во Јемен, при што земјата успева да го задржи својот монопол на производство повеќе од два века.

На крајот на краиштата, зрната кафе брзо се шират низ целиот свет. Околу 1690 година, холандската  Источно-индиска компанија ги донесе во Европа. Засадени во ботанички градини на Амстердам, оттаму, растенијата биле испорачани во Јужна Америка. Неколку години подоцна Англичаните го раширија во Јамајка, а Французите на Мартиник. За истиот период, кафето арабика пристигна во Суматра, Цејлон и Филипините. Во Бразил, производството на кафе започна околу 1774 година.

Иако кафето е омилен пијалок ширум светот, не се направени многу истражувања за неговата генетска разновидност или прилагодливост. Ниту една голема компанија или земја нема монопол на зрна кафе, така што земјоделците можат да одгледуваат кафе од кое било семе.

Но, повеќето од овие семиња, без оглед на географската локација, припаѓаат на видот кафе арабика и ова е проблем. Како и секоја друга култура што ја развива човекот, видот арабика може да изгуби некои карактеристики како што е отпорност на болести, на пример. Затоа научниците денес бараат нови видови диво кафе.

Може ли да се обезбеди нашата кофеинска иднина? Научниците се надеваат така. Постојат околу 125 други видови на диво кафе кои растат во различни делови на планетата и чекаат да бидат откриени. Но, дури и со диви сорти, скоро 70% од нив можат да исчезнат. 10% ќе исчезнат во рок од една деценија поради климатските промени, уништувањето на шумите и другите неповолни услови. Научниците треба брзо да ги пронајдат и култивираат овие растенија за да можеме сите да уживаме во утринската чаша радост.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк