Годишната инфлација во еврозоната дополнително се забрза во септември, достигнувајќи максимум во последните 13 години, во голема мера поттикната од натамошниот раст на цените на енергијата, покажаа денеска првичните проценки на Евростат.

Годишната стапка на инфлација измерена со усогласениот индекс на потрошувачки цени (HICP) достигна 3,4 проценти во септември, процени Евростат.

Ова е највисоко ниво од септември 2008 година.

Во август, според истиот месец во пандемијата во 2020 година, потрошувачките цени се зголемија за три проценти во земјите што го користат еврото, според најновиот извештај. Во септември минатата година, тие беа 0,3 проценти пониски во споредба со истиот месец во предпандемиската 2019 година.

Најмногу пораснаа цените на енергенсите

Во септември, според првичните проценки на Еуростат, цените на енергенсите најмногу пораснаа, за 17,4 проценти во споредба со истиот период минатата година, и посилно отколку во август, кога се зголемија за 15,4 проценти.

Цените на свежата храна пораснаа за 2,6 проценти, малку поблаго отколку во август, кога растот беше за три проценти во однос на истиот месец минатата година.

Растот на цените на индустриските производи исто така забави, на 2,1 проценти, од 2,6 проценти во август, според првите проценки на Европскиот завод за статистика.

Цените на услугите пораснаа за 1,7 отсто, посилно отколку во август, кога пораснаа за 1,1 отсто.

Забрза основната инфлација

Основната инфлација, која ги исклучува промените во предметот на цените на енергијата и свежата храна и која ја следи Европската централна банка (ЕЦБ) при донесување одлуки за монетарната политика, исто така, забрза минатиот месец, на 1,9 проценти, од 1,6 проценти во август.

Растот на потрошувачката цена се забрзува на годишна основа со месеци, што предизвикува зголемена загриженост во Европската унија.

Цените на природниот гас на големо се зголемуваат со месеци, а цената на електричната енергија се зголеми значително, а потрошувачите во многу земји исто така ги чувствуваат последиците.

Beќе се бара решение за проблемот со наглото зголемување на цените

Затоа министрите на ЕУ, претставниците на Европската комисија и Европскиот парламент следната недела ќе разгледаат мерки за решавање на проблемот со зголемените цени.

Ова прашање е исто така на агендата на самитот на лидерите на ЕУ, што ќе се одржи на 21 и 22 октомври.

Сеопфатен извештај за инфлацијата во ЕУ и еврозоната, Евростат ќе објави на 20 октомври.