© Reuters. People shop at a vegetable and fruit stall at a street market in Caracas

КАРАКАС (Ројтерс) – Венецуелските потрошувачки цени се зголемија за 488.865 отсто во првите 12 месеци што завршуваат во септември, објави член на конгресот на опозицијата, додека хиперинфлацијата на нацијата на ОПЕК продолжува да се забрзува во услови на поширок економски колапс.

Дневната инфлација сега изнесува 4 отсто, според опозицискиот законодавец Ангел Алварадо, со месечна инфлација која се зголеми на 233 отсто во септември од 223 отсто во август.

Во обид да ги стабилизира цените, претседателот Николас Мадуро во август намали пет нули од болната валута, ја зголеми минималната плата за 3.000 отсто и ги приврза платите на неодржливата криптовалута поддржана со државата.

Опозициските законодавци станаа единствениот извор за економски индикатори откако централната банка престана да ги објавува овие информации пред речиси три години, кога економијата почна да се распаѓа.

Меѓународниот монетарен фонд проценува дека потрошувачките цени ќе се зголемат за 1.000.000 проценти во 2018 година.

Мадуро беше реизбран во мај на гласање што десетици странски влади го оценија како лажирано.

Тој инсистира дека изборите биле слободни и фер и вели дека ситуацијата е резултат на “економска војна” предводена од опозицијата и бизнис лидерите кои произволно ги зголемуваат цените.