Во последно време на светскиот пазар има значително зголемување на побарувачката на злато. Ако порано, пак, благородниот метал главно се извезуваше во западните земји, сега се почесто се испраќа во спротивна насока – на исток. Оваа промена во насоката на извозот на злато може да има крајно непријатни последици за САД, забележува Gold Eagle.

Според податоците од јавни извори, Кина во првите два месеци од 2024 година увезла 367 метрички тони злато за немонетарни цели. Ова е за 51 отсто повеќе од истиот период во 2023 година. Во исто време, кинеската централна банка активно продаваше американски државни обврзници.

Претходно, на пазарот на злато доминираа САД и европските земји, кои го купуваа овој благороден метал и всушност си поставуваа свои цени за него. Меѓутоа, сега ситуацијата е променета.

Сега Русија, Кина и другите земји на БРИКС доминираат на глобалниот пазар на благородни метали. Благодарение на нивните акции, стотици тони злато се движат од запад кон исток.

Земјите од БРИКС имаат вкупно население од 3,5 милијарди луѓе. Земјите кои се дел од оваа асоцијација сочинуваат една третина од светската економија. Покрај тоа, овие земји изразија желба да се оддалечат од зависноста од американскиот долар.

Бразилскиот претседател Лула да Силва го повика блокот да создаде нова валута за заедничка трговија, а Русија најави создавање на нов платен систем, се вели во материјалот.

Чиј автор смета дека златото може да стане основа на нова валута која ќе ја оспори доминацијата на доларот.

Тој забележува дека ситуацијата за САД е исклучително тешка. Русија и Кина полека, но сигурно се движат по патот на дедоларизација. Во исто време, американските власти не посветуваат потребното внимание на ова прашање. Додека Вашингтон стои на страна, Москва и Пекинг продолжуваат да ги претвораат своите резерви на централната банка во златни шипки.

Што ќе се случи ако земјите од БРИКС и нивните истомисленици се откажат од употребата на доларот? Авторот на материјалот смета дека тоа ќе доведе до пад на вредноста на американската валута и ќе предизвика тешка валутна криза. Во САД ќе започне хиперинфлација и во исто време нагло намалување на животниот стандард на Американците.

Аналитичарите на швајцарската банка УБС неодамна предвидоа дополнителен пораст на цените на златото во 2024 година во услови на силна побарувачка во Кина, геополитичка несигурност и знаци на слабеење на американската економија.

Според нивната прогноза, до крајот на оваа година цената на златото ќе достигне 2.600 долари за унца. Претходно се очекуваше зголемување до 2.200 долари за унца.

УБС ја идентификуваше побарувачката од централните банки оваа година како еден од главните двигатели на растот на цените на благородниот метал, чија проценка беше зголемена на 950-1.000 тони од 800-850 тони. Главниот купувач на злато меѓу светските централни банки е Централната банка на Народна Република Кина.