Одлуката на Обединетото Кралство да ја напушти Европската унија го забави растот на британската економија и придонесе за забрзување на инфлацијата, сметаат економистите од групацијата „Goldman Sachs“, кои ги споредија перформансите на земјата од референдумот во 2016-та година со оние на другите земји со слични економии.

Растот на реалниот бруто домашен производ (БДП) на Обединетото Кралство заостанува за 5%, изјавија Свен Јари Стен и неговите колеги во истражувачката белешка објавена доцна во понеделникот. За овие резултати придонесоа послабата меѓународна трговија, ниските деловни инвестиции и намалениот удел на мигранти од најголемиот трговски партнер на Велика Британија, велат тие.

„Доказите сугерираат дека Брегзит долгорочно ќе ја чини скапо економијата на Британија. Земјата заостанува далеку зад другите напредни економии од референдумот во 2016-та година за напуштање на ЕУ“, пишуваат експертите.

Заклучокот на „Goldman Sachs“ е во голема мера во согласност со другите проценки за влијанието на Брегзит. Официјалниот фискален регулатор на Обединетото Кралство, Канцеларијата за буџетска одговорност, рече дека излегувањето на Британија од ЕУ веројатно го намалило минатогодишниот БДП за 4%. Џонатан Хаскел од Банката на Англија пред една година изјави дека Брегзит го чини секое британско домаќинство во просек по 1.000 фунти (1.260 долари).

Премиерот Риши Сунак се мачи да го исполни своето ветување за раст на економијата откако ја презеде функцијата на крајот на 2022-ра година. Економистите се поделени околу тоа дали овонеделните податоци ќе покажат дека Британија влезе во техничка рецесија на крајот на минатата година.

Сепак, „Goldman Sachs“ тврдеше дека не сите економски проблеми на ОК може да се припишат на Брегзит, посочувајќи дека пандемијата и енергетската криза по руската инвазија на Украина имаа големо влијание врз растот.

Некои економисти, особено оние кои повеќе ја поддржуваат одлуката за напуштање на ЕУ, го отфрлија методот, кој ги прикажува можните исходи на земјата доколку не ја напушташе ЕУ. Тие, како и владата на Обединетото Кралство, исто така посочуваат како реалниот БДП на Британија ги надмина Германија и Италија по референдумот.