Аналитичарите од Голдман Сакс предвидуваат дека сме на почетокот на долгорочен нагорен тренд на цените на бакарот. достигнувајќи 7.719 УСД по тон по посилна производна активност од очекуваната во Кина и Јужна Кореја.

Металот, во меѓувреме, оствари профит, со фјучерси на бакар во траење од три месеци на лондонската берза за метали кои скокнаа на 7.626 долари за тон.

Бакарот, кој се користи во многу индустрии, од електрична енергија до градежништво, се зголеми за повеќе од 22% оваа година, со темпо што е најдобро за него од 2017 година. Цените се зголемени со прекини во снабдувањето, надежи за „зелени“ економски стимулации и брза Закрепнување на Кина од кризата со круната.

„Пазарот на бикови во бакар сега е во тек и цените се зголемија за 50% од најниските нивоа во 2020 година, достигнувајќи го највисокото ниво од 2017 година“, велат аналитичарите на „Голдман Сакс“.

„Ова сегашно ниво на цени не е ирационална аберација, но ние го гледаме како прв удел на пазарот на структурен бакар.

Аналитичарите на Голдман ја зголемија целната 12-месечна цена на бакар на 9.500 долари за метар тон, во споредба со претходната проценка од 7.500 американски долари.

Банката од Волстрит соопшти дека сега очекува одржлива, повисока просечна цена за 2021 и 2022. Проценето е дека цените на бакарот во просек ќе се движат околу 8.625 долари следната година, пред да се искачат на просечно 9.175 долари во 2022 година.