Аналитичарите на Голдман Сакс тврдат дека златото и биткоинот не се „канибализираат“ едно со друго.

„Во средина на слабоста на доларот и сè уште многу ниски и негативни реални стапки, не гледаме средствата да се канибализираат едни со други и гледаме доволно простор за обете“, напишаа четворица аналитичари на Голдман во студијата објавена во средата, пишува CoinDesk.

Белешката, која во голема мерка одзема силна траекторија на златото до 2021 година, фрли два производи на различни краеви на инвестицискиот спектар: златото остана „дефанзивна“ игра, додека биткоинот беше „поризичен“. Биткоинот „има поинаква улога во портфолиото од златото“, велат аналитичарите, пред се поради нестабилноста на криптовалутите.

Лошата изведба на златото минатата година се припишува на ротацијата во поризични класи на средства, но тие не наведоа каква улога би можел да има биткоинот во тоа сценарио, како што тоа го стори ЈП Морган минатиот декември.

Што се однесува до средствата, аналитичарите избегнуваа споредби на златото директно со биткоините. Но, тие забележаа многу силна корелација помеѓу биткоинот и основните метали – бакар, калај, цинк – кои се движат стабилно нагоре од октомври.

„Од крајот на минатата година, биткоинот покажа прилично блиска корелација со основните метали, бидејќи двете категории делуваат како ризик во атмосфера на страв од инфлација со привлечни долгорочни приказни за раст“, ​​напишаа аналитичарите.

Аналитичарите на Голдман изјавија дека криптовалутите се единствено чувствителни на ненадејните промени на цените погодени од инвеститорите и влијателните бизнисмени. Тие укажаа на токенот XRP на Ripple, кој беше создаден со ширење вести за нерегистрирана тужба на Комисијата за хартии од вредност на САД (сепак, цената генерално се врати на претходното ниво).