Според аналитичарите на „Голдман Сакс“, приближно 8% месечниот раст на златото има простор да расте, откако се очекува благородниот метал да достигне 2.300 долари за унца до крајот на годината.

Во понеделникот фјучерсите поскапеа и се тргуваа до 2.182 долари за унца. Скапоцениот метал се смета за безбедно засолниште во време на геополитички тензии и пад на каматните стапки. Минатата недела Федералните резерви продолжија да сигнализираат дека ќе ги намали каматните стапки три пати оваа година.

Состанокот на Банката на федерални резерви „ги засили очекувањата на пазарот (и нашите) дека се веројатно три намалувања на каматните стапки оваа година, обезбедувајќи обновена поддршка за златото за тестирање и надминување на максимумот од претходниот март“, напиша тимот на аналитичари предводени од Саманта Дарт, пренесува Yahoo!.

Аналитичарите на „Голдман Сакс“ ја надградија прогнозата за просечната цена на златото за 2024 година од 2.090 долари на 2.180 долари за унца, со цел 2.300 долари до крајот на годината.

Аналитичарите предвидуваат дека цените на златото ќе се движат кон втората фаза на консолидација во блиска иднина, без какви било геополитички изненадувања. Сепак, „значајните негативни страни, исто така, веројатно ќе бидат ограничени од издржливоста во физичките канали за купување“, напиша Дарт, цитирајќи го кинескиот увоз на благородниот метал.

„Сепак, ние продолжуваме да имаме конструктивен став за златото на среден рок, поткрепен со можното олеснување на ФЕД, што би требало клучно да го реактивира главно заспаното купување на ETF“, напиша Дарт.

Порастот на цената на „шипките“ не е поврзан со неодамнешните одливи во ETF поврзани со злато. Стратезите веруваат дека инвеститорите ги ротирале парите во биткоин ETF додека токенот се „тркала“ кон нови врвови претходно овој месец.

Централните банки купуваа злато на историски нивоа, што помогна да се зголеми побарувачката во последниве години.

Прилагодено на инфлацијата, златото достигна рекордно високо ниво во 1980 година кога достигна 850 долари за унца, што би било еквивалент на речиси 3.200 долари во денешни долари.