Аналитичарите на Голдман Сакс ги истакнаа своите предвидувања за очекуваното закрепнување во еврозоната, истакнувајќи дека тие веруваат дека Европската централна банка ќе ги укине невидените стимулативни мерки, а исто така сугерираат дека на мерките за штедење повеќе нема да им се верува.

Инвеститорите во Европа се решени на тоа што ЕЦБ ќе стори во однос на стимулациите, особено откако Федералните резерви во САД минатата недела ги зголемија очекувањата за инфлација и предвидоа нови зголемувања на стапката за 2023 година.

Зборувајќи за CNBC’s Street Signs Europe во понеделникот, Свен Јари Штен, главен европски економист во Голдман Сакс, рече дека последниот став на ФЕД треба да го направи Управниот совет [ЕЦБ] посигурен дека може да започне со намалување на откупот на ПЕПП подоцна оваа година “

ЕЦБ воведе нова програма за откуп на обврзници по пандемијата на коронавирусот, наречена Програма за итни пандемиски набавки. Во моментов треба да трае до март 2022 година и да изнесува 1,85 трилиони евра (2,2 трилиони долари).

„Сметаме дека тоа ќе отстапи од програмата за откуп на PEPP на состанокот во септември, преминувајќи во четвртиот квартал“, рече Штен, додавајќи дека Управниот совет не „брза да го следи ФЕД во забрзувањето на распоредот за излез“.

Голдман Сакс минатата недела го процени растот на БДП на 5,4% за еврозоната оваа година, над консензусот, и покрај напредокот во програмите за вакцинација.

Сепак, сè уште постои загриженост дека инфлацијата нема да се искачи на посакуваното ниво на ЕЦБ, и покрај повторното отворање низ кое поминуваат разните економии во еврото. Затоа, ќе биде потребна постојана поддршка од централна банка која ја користи инфлацијата како клучна цел.

Голдман очекува само „постепено зголемување“ на основната инфлација на 1,5% во четвртиот квартал од оваа година. Мандатот на ЕЦБ е да обезбеди стабилност на цените со цел за инфлација од „близу, но под 2%“.

Пандемијата на коронавирусите, исто така, виде дека владите ја зголемуваат својата фискална поддршка и ги олабавуваат своите буџети – пристап кој нагло се коси со мерките за штедење преземени од еврозоната по глобалната финансиска криза во 2008 година.

Овој пристап беше можен затоа што сите земји од 19 евра одлучија привремено да ги укинат правилата на буџетот на ЕУ за да се овозможи поголемо трошење и намалување на економскиот шок од пандемијата. Сепак, 19 земји треба да разговараат за ревизија на буџетските правила на ЕУ, што некои сметаат дека се премногу ограничувачки и застарени.

„Очекуваме верзијата на фискалното правило да важи од 2023 година наваму … Сепак, имаме четири фискални причини да веруваме дека враќањето кон фискалната консолидација нема да биде толку изненадувачки брзо како по ГФЦ и за време на кризата во еврозоната“, напишаа минатата недела аналитичарите на Голдман Сакс.