Криптовалутата минатата година порасна за 560% и се претстави подобро од биткоинот

Програмерите на платформата „Етериум“ заснована на блокчејн одобрија една од најголемите промени во мрежата од нејзиното создавање во 2015 година, што може да предизвика уште поголем раст на цената на етериумот, пренесува Блумберг.

Овој потег ќе ја ограничи количината на преостанат етериум со уништување на некои токени секој пат кога се користи криптовалута за стимулирање на трансакциите на една од најчесто користените блокчејн платформи во светот. Познат како EIP 1559, промената решава тековен проблем – корисниците на Ethereum можат само да претпостават колку етериум ќе биде потребно за обработка на трансакциите, игра со погодување што ги натера сајтовите како ЕТХ да им помогнат на луѓето да разберат колку ќе треба да платат. EIP 1559, што ќе биде дел од надградбата во јули или август, ќе вгради просечна цена во самата мрежа, со што играта на претпоставки ќе биде застарена.

Намаленото снабдување со етериум веројатно ќе доведе до зголемување на цените како што расте побарувачката за криптовалутата, вели Ерик Тарнер, директор за истражување на компанијата за анализа на криптовалути Месари.

„Веројатно е еден од најголемите камен-темелници што го видовме во последно време“, рече тој. До влегувањето во сила на EIP 1559, откако беше одобрен во петокот, снабдувањето со етериум беше теоретски бесконечно, што доведе до критика дека монетарната политика што поддржува криптовалути е слаба и инфлаторна. „Сега тие всушност ја контролираат инфлацијата на Ethereum“ и „во некои случаи имаме негативна инфлација, а тоа е дефинитивно важно“, рече Тарнер.

Етериум веќе гледа неверојатен раст на цените во последните 12 месеци, заедно со биткоинот и другите дигитални средства. Етериумот пораснал околу 560 проценти минатата година, додека биткоинот пораснал околу 430 проценти, според проценките на Блумберг. За разлика од етериумот, биткоинот има фиксно снабдување од 21 милиони монети од своето основање во 2009 година. Оваа разлика ги тера критичарите на етериумот да тврдат дека криптовалутата не треба да се гледа како дигитална валута слична на биткоинот.

Тим Баико, постар менаџер на производи во ConsenSys, кој управува со тимот што управува со EIP 1559, ја споредува тековната бесплатна средина во Етериум со бензинска пумпа каде секоја од четирите колони има различна цена. Отсега натаму, „ќе ја процениме побарувачката за мрежата и ќе ја ставиме оваа просечна цена како дел од самата мрежа“, објаснува тој. ЕИП 1559 „поправа грешка во економијата на Етериум за која бевме свесни скоро од самиот почеток“, додаде тој.
Предлогот исто така ќе промени една чудна карактеристика во Ethereum, која никој навистина не ја искористи. Потрошувачите сега можат да плаќаат копач на Ethereum за да ја процесираат својата трансакција со кредитна картичка или друга крипто валута, поткопувајќи ја улогата на етериумот во сопствениот блокчејн, рече Беико. EIP 1559 го прави етерот единствениот начин на плаќање за трансакции преку Интернет.

„Ја зацврстува улогата на етериумот во екосистемот“, рече Беико.