Германскиот градежен сектор продолжува да напредува со полна пареа, иако темпото наскоро може да се одложи поради тешкотиите во добивањето на проектните дозволи, објави ДПА, наведувајќи ги новите податоци.

Новите градежни нарачки во вредност од 6,6 милијарди евра беа објавени во февруари, највисоко ниво за овој месец, иако 2 отсто се под вредноста на јануариските нарачки, јави германската агенција Дестатис, цитиран од БТА.

Налозите за периодот декември-февруари, кои се сметаат за поодржливи, пораснале за 8,4 отсто во споредба со септември-ноември. Германската градежна асоцијација посочи дека овогодинешниот раст во голема мера се должи на повеќето јавни градежни проекти.

Сепак, постојат сигнали дека темпото на новата градба може да се забави додека властите ги одложуваат новите дозволи за проекти. Во првите два месеца од годината биле издадени дозволи за 49.350 згради, што претставува намалување од 0,1 отсто во однос на истиот период претходната година.

Дозволите за единечни куќи за семејно домување продолжуваат да се зголемуваат, но се намалуваат дозволите за поголеми станбени згради, особено во урбаните области со недостаток на простор, но со голема побарувачка.