Првите две највисоко оценети компании се од Кина -Bytedance и Didi

Според CB Insights, кинеската компанија за вештачко интелегенција и разузнавање Bytedance е највисоко рангирана во светот во моментов. Компанијата, вредна 75 милијарди американски долари, работи со содржина на платформата на Тутиао во Кина, која користи машинско учење за да прилагоди извори на вести за секој гледач, надвор од традиционалните и новите извори на медиуми.

Вторaтa највисоко рангирана компанија според CB Insights е исто така од Кина – со 56 милијарди американски долари доаѓа комапнијата за патни услуги „Диди“ – но американските компании сочинуваат мнозинство од Топ 10.

Juul Labs, WeWork, Airbnb, Space X и Epic Games се вредни по 15 милијарди долари или повеќе. Вкупно 21 компанија во рангирањето се вреднуваат со 10 милијарди долари или повеќе, што ги прави двојно побројни. Според CB Insights, заклучно со септември 2019 година, имало 395 стартап еднорози (компании вредни 1 милијарда долари или повеќе) заклучно со септември 2019 година со кумулативна проценка од 1,2 трилиони американски долари

Двостепениот список (вреден повеќе од 10 милијарди американски долари), исто така, ја вклучува и апликација Grab Sharing, индиската платформа за е-трговија PayTM, бразилската финтек компанија Нубанк и одговорот на WeChat од Индонезија – Go-Jek.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк