Голдман Сакс го отфрла тврдењето дека берзите се преценети. Со оглед на приносот на обврзниците и цената на парите, индексите сè уште се тргуваат под историскиот просек, им рекоа на своите клиенти.

Притоа, тие се потпираат на мислењето на економистот и нобеловец Роберт Шилер, кој ги разви методите за нумерирање на најбројните методи.

„Со екстремно ниски каматни стапки што ќе останат на ова ниво уште некое време, сопственичките хартии од вредност остануваат привлечни, особено во споредба со обврзниците“, напиша Шилер во својата анализа.

Легендарниот инвеститор Џереми Грантам ја гледа моменталната состојба на берзата на сосема поинаков начин. Во интервју за Блумберг, тој посочи дека пакетот стимулации од 1,9 трилиони долари што Џо Бајден сака да го протурка во Конгресот, ќе ја премести берзата на уште повеќе надуени „височини“, бидејќи дел од тие пари несомнено ќе слетаат на берзите .

Веќе за претходните два пакети, Грантам, кој прецизно ги предвиде претходните два падови на акциите, процени дека мерките за поттик не ги зголемуваат инвестициите и производството, но сигурно завршуваат барем делумно во акции, што е тажна вистина. Тој стравува дека сè ќе заврши лошо кога „играчите ќе го фрлат последниот чип на масата“. Кога пазарите ќе пропаднат, тоа може да биде еден од најголемите берзански крахови во финансиската историја, се плаши Грантем.

Затоа, ќе биде потребно полека да се ограничи желбата за профит, која отсекогаш била многу голема. Уште грчкиот драмски писател, Софокле, пишувал во Антигона: „Веќе на многу луѓе желбата за заработка ги фрли во пропаст“.